dinsdag 10 mei 2016

De Zwerm

Sigrid vertelt...

Daar zit ik dan, rustig de drinkplaats van de bijen aan het metsen.

Opeens word ik me heel sterk bewust van het zoemen van de bijen. Zo luid. Is dat altijd zo luid?

Ik kijk op. Boven mij hangt het vol bijen. Een wolk zo breed als onze tuin. Een zwerm!
Ik spurt naar binnen, haal onmiddellijk Thomas erbij - de imker. De man die van wanten weet. De man met het plan - maar denk ondertussen: dit valt niet te stoppen. De man met het plan denkt hetzelfde, en we weten op dat moment allebei: wat weten we nog zo weinig van het bijen-houden...

Ik kruip bovenop een tuintafel, hou het gedrag van de bijen in de gaten. Ik sta bijna met mijn hoofd in de wolk bijen, maar ik voel dat het geen kwaad kan. Je voelt de concentratie van de bijen letterlijk en figuurlijk in de lucht hangen. Ze zijn maar op één ding gefocust: samen de kast verlaten en een nieuwe thuis vinden.

De koningin die de zwerm leidt kregen we vorig jaar bij het bijenvolk. Het was een geknipte koningin. Daarom strijkt de zwerm bijen een tijdje later twee tuinen verder neer, vlak bij de grond. Thomas fabriceert snel een nieuwe kast met wasramen, haalt een emmer en strijkt de bijen rustig, met de blote hand, van het kleine hazelstruikje in de emmer, en zo in de kast.

Na wat klim- en klauterwerk krijgen we ook de kast tot vlak bij het struikje. Flink schudden met de struik en de bijen vinden allemaal - met gesloten rangen - hun weg tot in de kast.

Voor ons is het de allereerste keer dat we een bijenvolk zien zwermen. Een spannende belevenis!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten